Pokud Váš počítač již není v kondici, jako když jste si ho pořizovali zkuste následující jednoduché kroky, jak zrychlit Windows zdarma.

1. Zkontrolujte, zda-li máte nainstalované poslední aktualizace

TIP: Jak zkontrolovat nejnovější aktualizace ve Windows

Udržovat poslední aktualizace operačního systému Windows 10 je velmi důležité. Nejen z bezpečnostního hlediska, ale také je možné, že po jejich nainstalování se Váš počítač zrychlí, jelikož spuštěním procesu aktualizací se překontrolují také poslední aktuální verze ovladačů, pokud je nějaký ovladač zastaralý, automaticky se aktualizuje.

2. Zkontrolujte, zda-li máte dost místa na pevném disku

TIP: Jak zkontrolovat, jestli není na disku málo místa

Zcela zaplněný pevný disk, tedy ten, kde je nainstalovaný operační systém, má velký vliv na rychlost celého počítače, nejen na start Windows, ale také na běžné používání. Doporučené volné místo na disku je 10% kapacity disku.

3. Zkontrolujte, a následně vyčistěte pevný disk 

TIP: Jak vyčistit pevný disk

Pokud zjistíte, že Vás pevný disk je zcela zaplněný, ale nemůžete nic z něj smazat, zkuste nejprve vyčištění systémových souborů nebo odstranění bodů obnovení. Zcela jistě si tímto uvolníte velké množství místa na pevném disku. Je dobré využít nějaký z nástrojů například CCleaner 

4. Zakažte spuštění aplikace po startu Windows

TIP: Jak zakázat spuštění aplikace po startu Windows

Zakázáním spouštění vybrané aplikace můžete velmi výrazně zrychlit operační systém. Některé aplikace se zbytečně automaticky nastavují tak, aby se hned po startu zapnuly. V některých případech je to velmi důležité, jako je například nezbytné zapnutí antivirového programu, jindy je to zbytečné, jako je například zapnutí OneDrive, pokud ho například nepoužíváte.

 

Návod nestačil? Chcete se na něco zeptat?

IT-forum.cz

 

Podělte se o své zkušenosti v komentářích.

6 komentářů u "Jak zrychlit Windows"

  • Tyvl., když neumíte poradit nic pro zrychlení počítače, aspoň nepište tipy k jeho zpomalení.
    Ještě jsem nezažil situaci, kdy by se po instalaci aktualizací windows něco zlepšilo nebo zrychlilo, naopak jsem šťastný, když se po aktualizaci nic dalšího nepoto …
    Naopak není nijak neobvyklá situace, že k zrychlení systému pomůže odstranění poslední proběhnuvší aktulizace, která něco pokazila. Takový tip – tj. zpomalil se vám počítač? Zkuste odinstalovat a zakázat poslední aktualizaci systému . by dával smysl.
    Budu si dávat velký pozor na použití dalších vašich rad a tipů, když jste schopní psát sem takové nesmysly.

    • Rekl profesional.
      Ve zkusenosti to neni pravda. V aktualizacich jsou i “zrychleni” viz “ Pokud chcete maximálně využít možnosti svého počítače, je jedním z nejlepších řešení instalace nejnovější verze Windows 10. Když budete vyhledávat aktualizace, počítač vyhledá i nejnovější ovladače zařízení, které můžou taky pomoct zlepšit výkon počítače.”

      Takze se musim zastat autora, dava to smysl. Je ale mozne, ze pokud placate jednu altualizaci za druhou a pak se neco pokazi, muze dojit k zpomaleni.

    • Wintip.cz podpora • 

      Dobrý den,
      Děkuji za Váš komentář, každého komentáře si vážím.

      Chci jen dodat, že komentář je psaný pro Windows 10 a co možná nejplošnější pokrytí uživatelů. Ano i těch, kteří si nedokáží ručně aktualizovat ovladače ve svém operačním systému Windows 10.

      Ze zkušenosti našeho IT oddělení máme (potvrzují i jiné návody a odborné články), že aktualizace opravují nejen bezpečnostní chyby operačního systému, ale také aktualizují problémy s ovladači. Aktualizace těchto ovladačů může zrychlit počítač a vyřešit jiné problémy, například kompatibilitu.

      Vy asi narážíte na kauzu, kdy výrobci uměle zpomalují aktualizacemi počítače či mobilní telefony, aby si uživatelé museli pořizovat nové a výkonnější stroje. To je z části pravda, bylo to potvrzené u mobilních telefonů. U operačního systému si nejsem touto informací jistý. Dokud tedy nebudu mít toto jednoznačně potvrzené, článek zůstává jako platné doporučení.

      • Zeman • 

        Ano i těch, kteří si nedokáží ručně aktualizovat ovladače ve svém operačním systému Windows 10.

        Tak to je pěkna blbost, každy BFU ví, že ten paskvil Win10 a Win11 i po ručním nainstalováním ovladaču během provozu odtraní ten ovladač a nainstaluje si ten svůj který stojí za starou belu. Viz příklad Audio Realtek a k němu potřebný SWna upřesnění zvuku, volba reproduktoru, equalizer atd, ten od mrkwomoštu je uplně na hovno, mam 5.1 zvukovku a v ovladacim programu zvuku to detekuje jen stereo. Když ho vyperu ven a nainstaluji si svuj ovladač zvuku staženy z ofic stranky tak vše funguje jak ma, tedy až do bodu kdy zas paranoidni Win10 Win11 nestrči sve špinave pracky do systemu a nepřeinstaluje ten muj ovladač za svuj z toho hnojiště Windows Store.

  • Díky za odpověď a především se omlouvám za rozhorlený tón mého příspěvku. Máte pravdu, rada má pomoci všem, tedy i úplným bfú. Mluvím ze své skromné zkušenosti více let péče o ca 12 kancelářských pc. Umělé zpomalení zařízení aktualizacemi se řešilo při uvedení nových verzí win, tuším, že MS byl podezírán ze záměrně špatné kvality některých posledních aktualizací už u wXP a pak i později, to jsem ale na mysli neměl, jde jak správně píšete, o podezření, ne jistotu.
    Vámi zvažované možné zrychlení mj. aktualizací ovladačů pokládám osobně spíš za teorii, je to nepochybně významné u herních počítačů, v běžném provozu domácích nebo kancelářských pc jsem ale vnímatelná zlepšení osobně nepozoroval. Zato jsem zažil situace, kdy ta automatická aktualizace výměnou ovladačů vyvolala potíže, konkrétně si vybavuju potíže s tiskem, zhoršené ovládání i výpadek síťového tisku. V práci tedy aktualizace co nejvíc odkládám a doma je mám zcela vypnuté.

    • Lukáš • 

      Tak to gl… Až přijdete o data, tak možná změníte priority…. Lepší aby se mi každý den zapínal počítač o pět sekund déle, než aby se jednoho dne zapnul a vše bylo zašifrované….

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>