Spuštění ChkDsk ve Windows 10 20H2 může poškodit souborový systém a způsobit modrou smrt

Zdá se, že nejnovější verze systému Windows 10 společnosti Microsoft, Windows 10 20H2, obsahuje chybu, která může poškodit souborový systém oddílu Windows a způsobit modré obrazovky během restartování. Zprávy naznačují, že spuštění ChkDsk na těchto zařízeních může poškodit systém souborů a způsobit modré obrazovky při prvním restartu systému po dokončení operace kontroly disku.

Společnost Microsoft potvrdila problém na stránce podpory KB4592438 . Problém byl vyřešen podle společnosti Microsoft. Mějte na paměti, že může trvat až 24 hodin, než se oprava rozšíří na zařízení. Restartování zařízení může pomoci rychlejšímu rozlišení. U podnikově spravovaných zařízení, která si nainstalovali tuto aktualizaci a narazili na tento problém, to lze vyřešit instalací a konfigurací speciální zásady skupiny.

Problém lze vyřešit na zařízeních, která již problém zaznamenala, spuštěním příkazu chkdsk / f výběrem možnosti Příkazový řádek v konzole pro zotavení v části upřesnit možnosti.

Problém po upgradu systémů na Windows 10 20H2 a spuštění příkazu chkdsk c: / f po instalaci aktualizace. Příkaz zkontroluje, zda v jednotce c: nejsou chyby, a pokud jsou nějaké, ihned je opravte. Příkaz by našel četné chyby v souboru s názvem “9” a chybu v atributu BITMAP tabulky hlavních souborů podle zprávy.

Zařízení restartovala systém souborů NTFS File Error. Analýza aktivního zařízení s již spuštěnou kontrolou disku ukázala, že oddíl jednotky Windows byl vrácen jako oddíl RAW, což naznačuje, že opravy nástroje Check Disk poškodily systém souborů NTFS.

Další analýza poskytla následující informace:

  • Zdá se, že jsou ovlivněny systémy s Windows 10 20H2.
  • Zdá se, že problém ovlivňuje disky SSD. Jeden uživatel uvedl, že byl ovlivněn také systém virtuálních počítačů s pevným diskem založeným na talířích.
  • Zdá se, že příčinou problému byla kumulativní aktualizace KB4592438 , vydaná 8. prosince 2020 jako součást opravy z prosince 2020 .

Ostatní faktory nejsou v tuto chvíli jasné. Není jasné, zda jsou ovlivněna všechna zařízení se systémem Windows 10 verze 20H2, nebo zda je podmnožina zařízení, která odpovídají určitým vlastnostem. Bylo potvrzeno, že nová instalace Windows 10 20H2 není ovlivněna.

Správci by měli zálohovat oddíl Windows před spuštěním Check Disk na zařízeních se systémem Windows 10 20H2 s nainstalovanou aktualizací z prosince 2020.

Návod nestačil? Chcete se na něco zeptat?

IT-forum.cz

 

Podělte se o své zkušenosti v komentářích.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>