Unikl první snímek obrazovky Windows 10X

Na Twitteru byl zveřejněn první snímek obrazovky nadcházejícího vydání operačního systému Windows 10X společnosti Microsoft. Screenshot zobrazuje hlavní panel operačního systému a Start na zařízení s jednou obrazovkou.

Společnost Microsoft navrhla Windows 10X speciálně pro zařízení s více displeji a skládací zařízení, ale nové vydání Windows 10 bude fungovat také na zařízeních s jednou obrazovkou.

Snímek obrazovky poskytuje pohled na nový operační systém a potvrzuje změny v nabídce Start a na hlavním panelu.

Ve středu nabídky Start se nahoře zobrazuje vyhledávací pole, seznam aplikací a webů nainstalovaných v zařízení a seznam naposledy použitých souborů a aplikací. Kliknutím na „zobrazit vše“ se zobrazí všechny nainstalované aplikace a propojené webové stránky, klepnutí pravým tlačítkem na ikonu zobrazí možnosti, jak ji připnout na hlavní panel pro rychlý přístup.

Živé dlaždice nejsou podporovány a neexistuje ani možnost vytvářet složky aplikací.

Rovněž byl přepracován hlavní panel, ikony jsou nyní vycentrovány a oblast hlavního panelu ve výchozím nastavení zobrazuje pouze hodiny a datum. Když uživatel aktivuje nový widget, zobrazí se nový widget, který zobrazí rychlá nastavení a upozornění, například možnosti změnit hlasitost. Všechny systémové panely, které byly zobrazeny přímo nebo za ikonou šipky v jiných verzích systému Windows 10, jsou nyní zobrazeny v nové oblasti. Mezi možnostmi je nová možnost ovládání médií pro ovládání přehrávání médií přímo z oblasti.

Ve Windows 10X se také změnilo několik systémových aplikací. Souborová aplikace používá v systému Windows 10X základní rozhraní, které se podobá výchozím průzkumníkům souborů mobilních operačních systémů. Synchronizace s OneDrive je ve výchozím nastavení povolena a k přihlášení k operačnímu systému je vyžadován účet Microsoft.

Soubory, s výjimkou souborů ve stahování, se zdají být automaticky synchronizovány s OneDrive, pokud se používá Windows 10X.

Další změnou je, že všechny aplikace běží v režimu Windows na celou obrazovku v systému Windows 10X, což společnost Microsoft záměrně zvolila, protože cílová zařízení pro první vlnu produktů Windows 10X budou pouze nízkonákladová zařízení. Stále je možné spustit dvě aplikace vedle sebe, ale na obrazovce není možné zobrazit více oken v jakékoli jiné formě.

Je pravděpodobné, že toto omezení bude odstraněno pro jiné třídy zařízení, jakmile pro ně bude operační systém k dispozici.

Windows 10X je nová verze systému Windows, která vypadá a vypadá spíše jako mobilní operační systém. Je určen pro levná zařízení a veteránští uživatelé mohou ze systému získat určitou atmosféru systému Windows RT, zejména proto, že programy Win32 nebudou při spuštění operačního systému podporovány. Společnost Microsoft plánuje zavést možnosti spuštění programů Win32 v budoucí verzi.

Zda bude Windows 10X úspěšnější než Windows RT se teprve uvidí, zatím se to zdá být ve srovnání s jinými edicemi Windows 10 velmi omezené.

Návod nestačil? Chcete se na něco zeptat?

IT-forum.cz

 

Podělte se o své zkušenosti v komentářích.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>