Jak změnit psaní čísel na psaní písmen?

Píšete na svém notebooku a najednou se některé klávesy začnou registrovat jako čísla a symboly místo písmen.

Co se děje? Odpověď pravděpodobně spočívá na vaší klávese Num Lock. Tady je důvod – a jak to opravit.

Co je Num Lock?

Num Lock, zkratka pro „číselný zámek“, je funkce počítačových klávesnic sahající až k úplně prvnímu počítači IBM v roce 1981. Kvůli úspoře místa na klávesnici se společnost IBM rozhodla, že klávesy na numerické klávesnici budou mít obě funkce jako obě číselné klávesy a kurzorové klávesy. Pro přepínání režimů mezi nimi společnost IBM představila klávesu Num Lock .

Je-li funkce Num Lock zapnutá, numerická klávesnice stolního počítače funguje jako přídavná klávesnice stroje s čísly a symboly (například *, / a +), které představují matematické operace. Když je funkce Num Lock vypnutá, klávesnice se registruje jako kurzorové klávesy (například šipka nahoru a dolů) a některé klávesy pro úpravy (například Domů a Vložit).

Co se liší od Num Lock na notebooku?

Většina notebooků nemá vyhrazené numerické klávesnice, takže Num Lock na nich funguje odlišně. Namísto změny kurzorových kláves na čísla převede část písmen QWERTY na klávesnici na virtuální numerickou klávesnici.

Když stisknete klávesu Num Lock (je zde vidět v červeném obdélníku), 15 kláves přepne režimy na simulovanou numerickou klávesnici. Když je zatlačíte, zaregistrují se jako symbol v červeném kruhu. Váš notebook bude pravděpodobně vypadat jinak, ale mnoho výrobců používá některé varianty použití kláves na pravé straně klávesnice jako numerické klávesnice s Num Lock. Ve výsledku, pokud náhodou stisknete klávesu Num Lock na notebooku, můžete mít problém, který vypadá takto.

Jak vypnout funkci Num Lock na notebooku

Prvním krokem k vypnutí funkce Num Lock je nalezení klávesy Num Lock na klávesnici notebooku. Jeho umístění se může podle výrobce notebooku divoce lišit, ale obvykle se nachází v pravém horním rohu klávesnice.

Hledejte malý klíč, který říká nějakou variantu „Num Lock“, „NumLk“, nebo dokonce malý symbol zámku s číslem 1 uvnitř.

V tomto případě se klávesa Num Lock zdvojnásobuje jako klávesa F12 a ve výchozím nastavení se jedná o klávesu Num Lock.

Některé notebooky mohou vyžadovat podržení funkční klávesy (běžně označené „Fn“) při současném stisknutí klávesy Num Lock pro její zapnutí nebo vypnutí.

Některé klávesnice notebooku mohou mít také indikátor, který ukazuje, zda je funkce Num Lock zapnutá nebo vypnutá.

Váš notebook se bude lišit. Pokud se vám nedaří najít klíč Num Lock, zkuste na Googlu vyhledat kombinaci názvu vašeho výrobce + „laptop“ + „umístění klíče Numlock“ a můžete najít webové stránky s konkrétními pokyny pro váš notebook. Například Google „umístění notebooku Lenovo NumLock Key umístění“ a informace o klíči Num Lock najdete na různých laptopech ThinkPad.

Num Lock

Nyní, když víte o kláves Num Lock, můžete ji snadno vypnout, pokud se náhodou znovu ocitnete při psaní čísel. Pokud chcete po stisknutí klávesy Num Lock obdržet zvukové upozornění, postupujte podle této příručky, aby váš počítač při psaní klávesy Num Lock vydal zvuk , abyste věděli, zda jste ji stiskli náhodou. Existuje také způsob, jak zobrazit oznámení na hlavním panelu, pokud zapnete Num Lock .

Návod nestačil? Chcete se na něco zeptat?

IT-forum.cz

 

Podělte se o své zkušenosti v komentářích.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>