Jak přesunout složku Dokumenty na jiný disk
Při přesunu osobních složek Dokumenty , Obrázky , Videa , Hudba a Downloads je třeba dodržet správný postup, jinak hrozí že přestanou fungovat zástupci těchto složek na různých místech operačního systému. Pokud jste zvyk...
Při přesunu osobních složek Dokumenty, Obrázky, Videa, Hudba a Downloads je třeba dodržet správný postup, jinak hrozí že přestanou fungovat zástupci těchto složek na různých místech operačního systému.
Pokud jste zvyklí ukládat dokumenty a další soubory na pracovní plochu, můžete stejným způsobem přesunout i složku Plocha.
Pro přesun osobních složek je vyžadováno oprávnění správce.

Otevřete Průzkumník souborů a klikněte pravým tlačítkem myši na složku »Dokumenty«. Z otevřeného kontextového menu potom zvolte položku »Vlastnosti«.

Ve Vlastnostech přepněte na kartu »Umístění«. Zde vidíte aktuální umístění složky Dokumenty. Složka se nachází na systémovém disku C: a patří uživateli Wintip.cz.

Složku Dokumenty chceme přesunout na disk D:. Cestu ke složce přepíšeme na »D:/Documents«. Název složky Dokumenty je úmyslně napsán anglicky (Documents). Po přesunu bude na disku D: název složky česky.
Můžete také kliknout na tlačítko »Přesunout...« a zvolit složku pro dokumenty podle sebe.
Až budete mít cestu ke složce Dokumenty nastavenou, klikněte na tlačítko »Použít«.

Jelikož složka Dokumenty na disku D: zatím není, zobrazí se hláška s upozorněním. Klikněte na »Ano« pro vytvoření nové složky.

Zobrazí se dotaz, zda chcete přesunout všechny soubory do nového umístění. Některé programy do složky Dokumenty ukládají data (například Outlook), takže je velice vhodné všechny soubory přesunout. Pokud souhlasíte, klikněte na tlačítko »Ano«.

Soubory se přesunou do nové složky Dokumenty. Při přesunu desítek GB dat může přenos trvat poměrně dlouhou dobu.
Na disku D: nyní vidíme novou složku Dokumenty včetně všech souborů, které původní složka obsahovala.

Ostatní systémové složky můžete přesunout stejným způsobem jako Dokumenty.
Je třeba také vzít na vědomí, že přesouváte vždy složku v konkrétním uživatelském profilu. Osobní složky ostatních uživatelů zůstanou na svém místě. Samozřejmě je možné přesunout všechny osobní složky jednotlivých uživatelů Windows.
Zjistíte-li, že vám toto nevyhovuje, můžete vrátit osobní složky zpět do svého výchozího umístění. Klikněte na složku »Dokumenty« pravým tlačítkem myši a vyberte »Vlastnosti«. Přepněte na kartu »Umístění« a klikněte na tlačítko »Obnovit výchozí«. Cesta ke složce se změní a vy můžete přesunout data zpět do výchozího umístění složky Dokumenty.
Obnovení výchozího umístění můžete aplikovat i na ostatní osobní složky.
