Jaké je datum vydání, cena a vše, co potřebujete vědět o Windows 11

Microsoft oznámil plány na brzké vydání Windows 11. Ukázalo se, že Windows 10 nakonec nebyla poslední verzí Windows, ale to je v pořádku, protože Windows 11 bude zdarma pro všechny uživatele Windows 10 a obsahuje celou řadu nových funkcí a vylepšení oproti aktuální verzi Windows. To je vše, co potřebujete vědět.

Datum vydání Windows 11

Microsoft očekává, že začne dodávat nové počítače se systémem Windows 11 letos na podzim . Windows 11 se také začne zavádět jako bezplatný upgrade pro uživatele Windows 10 přibližně ve stejnou dobu, i když ne každému bude aktualizace nabídnuta hned. Upgrade na Windows 11 bude také volitelný, což znamená, že uživatelé systému Windows 10 mohou v systému Windows 10 zůstat, dokud nebude podpora v roce 2025 zrušena.

Nyní můžete zjistit, zda váš počítač splňuje nové minimální požadavky pro systém Windows 11. Existují také určité požadavky na „hard“ a „soft“ , včetně typů CPU, což ponechává velkou flexibilitu, pro kterou hardware může získat Windows 11.

Počínaje týdnem 28. června mohou ti, kteří jsou zapsaní na Windows Insider Dev Channel, také začít testovat Windows 11.

Systémové požadavky Windows 11

TIP: Minimální požadavky pro systém Windows 11?

Systém Windows 11 obsahuje řadu nových systémových požadavků, které společnost Microsoft nastavila, aby zajistila optimální výkon všech počítačů se systémem Windows 11 v odděleních zabezpečení a stability.

Minimální systémové požadavky jsou následující:

Moderní 1Ghz 64bitový dvoujádrový procesor

4 GB RAM

64 GB disk

9palcový displej

Rozlišení 1366×768

Kompatibilní s UEFI, Secure Boot a TPM 2.0

Grafika kompatibilní s DirectX 12 / WWDM 2.x

Jednou z největších změn systémových požadavků systému Windows v systému Windows 11 je, že operační systém je nyní k dispozici pouze na 64bitových procesorech. Společnost Microsoft neuvolňuje 32bitovou verzi operačního systému, i když 32bitové aplikace budou i nadále fungovat dobře.

Společnost Microsoft také omezuje oficiálně podporované počítače se systémem Windows 11 na počítače s Intel 8. generace (nebo ekvivalentní) a vyšší. To znamená, že pokud máte procesor starší než Intel 8. generace, pravděpodobně nebudete moci oficiálně spustit Windows 11, když bude vydán později v tomto roce.

Společnost uvedla, že později v tomto roce zváží některé procesory Intel 7. generace a AMD Ryzen 1000, ale cokoli staršího vypadá, že to není ze stolu.

Windows 11 také vyžaduje velikost displeje alespoň 9 palců, což znamená, že neuvidíme žádné telefony ani mini 8palcové tablety s Windows 11. Microsoft také zvýšil požadované úložiště na 64 GB, oproti 16 GB v systému Windows 10 . Totéž platí pro RAM, která je naražena z 2 GB na 4 GB.

Nové funkce Windows 11

Operační systém Windows 11 obsahuje celou řadu nových funkcí a změn, které jej odlišují od systému Windows 10. Systém Windows 11 má nejprve zcela nový design uživatelského rozhraní (UI), který byl od základu postaven s ohledem na jednoduchost a snadné použití. Microsoft se pokusil zjednodušit uživatelské rozhraní v co nejvíce oblastech a vytvořit čistý a plynulý prostor pro práci i zábavu.

Microsoft říká, že nové uživatelské rozhraní vám pomůže zůstat produktivní nebo ve vašem kreativním toku, protože OS dělá vše pro to, aby se nedostal do cesty. Společnost přidává nové funkce produktivity, které vám pomohou udržet si přehled, například nové funkce, jako je nová nabídka „Snap Navigator“, která se otevírá z tlačítka maximalizace okna aplikace. To vám umožní přichytit aplikaci k předem stanovené sadě rozvržení mřížky, aniž byste museli přetahovat okno na okraj displeje.

Přímo na hlavním panelu je také integrována nová aplikace Chat , která vám umožňuje sdílet soubory, text a video s přáteli, rodinou nebo kolegy prostřednictvím Microsoft Teams pro spotřebitele. Microsoft integruje Teams do Windows 11 jinými způsoby, například pomocí možnosti sdílet okno aplikace do hovoru Teams přímo z hlavního panelu a také ztlumit váš mikrofon z oblasti na hlavním panelu.

Společnost Microsoft vytvořila novou nabídku Start a hlavní panel, nyní ve výchozím nastavení na střed. Pryč jsou živé dlaždice a na jejich místě je mřížka ikon aplikací, které lze přeskupit. Připnuté a spuštěné aplikace na hlavním panelu jsou nyní také vycentrovány a existuje mnoho nových jemných animací při klikání a přesouvání věcí. Systémový panel a Centrum akcí byly upraveny tak, aby tomu odpovídaly: oznámení a rychlé akce jsou nyní rozděleny do dvou samostatných nabídek.

Rychlé akce jsou nyní známé jako Rychlá nastavení a zobrazují se po kliknutí na systémové ikony na pravé straně hlavního panelu. Odtud se můžete připojit k Wi-Fi nebo zařízení Bluetooth, povolit noční osvětlení, konfigurovat režim ostření a mnoho dalšího. Kliknutím na datum a čas se otevře zobrazení kalendáře a oznámení.

K dispozici je také nový zážitek z vybalení, zamykací obrazovka a moderní uživatelské rozhraní Průzkumníka souborů. Společnost Microsoft také představuje nový panel „Widgety“, který obsahuje funkce, jako jsou úkoly, kalendář, fotografie a novinky z MSN.

Celkově je Windows 11 ve srovnání s Windows 10 a jeho předchůdci mnohem otevřenějším systémem .

Nakonec Microsoft hovořil o tom, jak je Windows 11 vytvořen pro hráče s novými funkcemi, jako je Auto HDR , Direct Storage a DirectX 12 Ultimate .

Pokud jde o dotykové zážitky, Windows 10 se dostaly na vedlejší kolej, takže je skvělé vidět, že se Microsoft znovu zaměřil na snahu o dobrý dojem z dotyku v systému Windows 11. Microsoft přidává řadu nových gest a funkcí navržených tak, aby se Windows 11 cítil rychlé a tekuté na tabletech.

Společnost Microsoft zvětšila velikost hitboxů kolem oken aplikací, takže je snazší změnit jejich velikost při používání dotyku. Při manipulaci s okny je zahrnuta také řada nových jemných animací ve snaze zajistit, aby byl dotykový zážitek v operačním systému plynulejší a přirozenější.

Uživatelé nyní mohou pomocí tří nebo čtyř prstů přejet prstem pryč od aplikací a otevřít zobrazení úkolů. Microsoft také přidal zbrusu novou dotykovou klávesnici s podporou motivů podobných SwiftKey a novou integraci panelu emoji s podporou věcí, jako jsou gify. Pro uživatele pera byl Pen Workspace aktualizován o nové uživatelské rozhraní a možnost připnout libovolnou aplikaci na panel rychlého spuštění pera.

Nyní můžete také nakonfigurovat, co na vašem Surface Pen udělá jediné klepnutí, dvojité klepnutí a podržení. Můžete si ji nechat otevřít jakoukoli aplikaci nebo funkci podle vašeho výběru, integrovanou přímo ve Windows 11.

Windows 11 má nový obchod Microsoft Store

Jedním z velkých oznámení v rámci Windows 11 je, že Microsoft buduje zbrusu nový obchod s aplikacemi . Tato nová aplikace Microsoft Store obsahuje nové tekuté uživatelské rozhraní, které odpovídá zbytku Windows 11, ale to není velká novinka. Microsoft mění některé ze zásad, kterými se řídí, jaké aplikace jsou povoleny do obchodu.

S novým Microsoft Store mohou vývojáři aplikací nyní odesílat nebalené aplikace Win32 ve formátu .exe nebo .MSI . Vývojáři mohou také používat vlastní sítě pro doručování obsahu a své vlastní obchodní platformy, aniž by společnost Microsoft snížila dosažené příjmy. Tím se otevřou dveře téměř každé aplikaci na platformě Windows, která bude uvedena a nalezena v Microsoft Storu koncovými uživateli.

Microsoft říká, že do nového obchodu Microsoft Store přidává své vlastní aplikace, jako jsou Teams, Office a Visual Studio, aby ukázal světu, že to s tímto novým úsilím Store myslí vážně a doufá, že ostatní vývojáři aplikací jako Mozilla a Adobe budou následovat.

Microsoft také oznámil, že aplikace pro Android, jako je TikTok, budou podporovány ve Windows 11 a novém Microsoft Storu!

Windows 11 se vrací k jedné velké aktualizaci ročně

Microsoft oznámil, že s Windows 11 se společnost vrací k vydání pouze jedné velké aktualizace funkcí ročně . V systému Windows 10 se Microsoft pokusil odeslat do systému dvě hlavní aktualizace, ale často se mu to nedařilo, aniž by velké chyby způsobovaly problémy koncovým uživatelům.

Vrátíme -li se k jedné velké aktualizaci za rok, bude systém Windows 11 sladěn se zbytkem konkurence a poskytne společnosti Microsoft více času na vytváření nových funkcí pro každé nové vydání, čímž bude každá nová verze smysluplnější než dříve. Očekává se, že systém Windows 11 bude dodán letos na podzim, což pravděpodobně znamená, že ke konci každého roku budeme dostávat aktualizaci nových funkcí.

Windows 11 bude bezplatný upgrade

Jak bylo uvedeno výše, Windows 11 bude dodán později v tomto roce a bude nabízen jako bezplatný upgrade pro uživatele Windows 10. Microsoft říká, že na to není žádný časový limit, což znamená, že pokud nebudete chtít, nebudete muset hned upgradovat na Windows 11.

OEM výrobci však budou i nadále muset platit za licenci Windows 11. Licence sama o sobě není bezplatná, ale pokud upgradujete ze systému Windows 10, licenci si ponecháte, a proto zůstanete aktivováni. Přesně tak to fungovalo při přechodu z Windows 7 a Windows 8 na Windows 10. Očekáváme také, že Windows 11 bude k dispozici pro samostatné nákupy pro spotřebitele, jako je Windows 10.

Existuje program Windows 11 Insider?

Stejně jako Windows 10 se uživatelé budou moci přihlásit do programu Windows Insider a instalovat náhledové verze Windows 11 . Společnost Microsoft již vydala oficiální náhledovou verzi systému Windows 11 pro zasvěcené v kanálu Dev Channel, což znamená, že můžete začít testovat Windows 11 již dnes!

Návod nestačil? Chcete se na něco zeptat?

IT-forum.cz

 

Podělte se o své zkušenosti v komentářích.

Jeden komentář u "Jaké je datum vydání, cena a vše, co potřebujete vědět o Windows 11"

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML značky a atributy:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>